pół kilo mąki
25 dag margaryny
szklanka cukru
szklanka kwaśniej śmietany
5 jaj
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
przyprawy korzenne wg upodobania, moje to : kardamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, cunamon i pieprz wszystkiego ok. 2 łyżeczki
10 dag migdałów obranych ze skórki lub orzechów włoskich
5 dag pokrojonej w kostkę skórki pomarańczowej
w garnku na niewielkim ogniu rozpuścić razem margarynę, cukier i miód. uwaga: miód musi być sztuczny. dodać przyprawy, mąkę z sodą i śmietanę. dokładnie wymieszać. zagotować. zgasić ogień. dodawać po jednym jajku, cały czas mieszając. dodać bakalie. gotowe ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. piec 45-50 minut. ostudzić w foremce.
gotowy piernik można polukrować lub polać polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz