dzięki gofrownicy mamy M. przed laty zaczęliśmy szukać najlepszego przepisu na gofry. prawdopodobnie każdy, kto je przyrządza ma swój własny. ja też. chociaż i tak najważniejsza jest moc. koniecznie 1000W.
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
2 jajka
cukier waniliowy
pół kostki masła
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej
masło rozpuścić w rondelku. mleko zmiksować z jajkami. dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i sól. na końcu wlać masło. wszystko miksować i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. gofrownicę rozgrzać. posmarować odrobiną oleju za pomocą pędzla kuchennego. na jedną połowę gofrownicy wylewać taką ilość ciasta aby przykryło cienką warstwą kratownicę. gofrownicę zamknąć i przewrócić. piec kilka minut na złoty kolor.
podawać klasycznie - z bitą śmietaną, świeżymi owocami, konfiturą, dżemem i.t.p. albo ze szpinakiem, smażonymi grzybami, jajecznicą - wtedy lepiej do ciasta nie dodawać cukru waniliowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz