Strony

niedziela, 28 lipca 2013

ciasto z morelami



25 dag masła lub margaryny
25 dag cukru pudru
8 jajek
cukier waniliowy skórka otarta z jednej cytryny
szczypta soli
25 dag mąki pszennej typ 650
łyżeczka proszku do pieczenia

pól kilo moreli

łyżka masła
dwie łyżki cukru
pół łyżki wody
łyżka soku z cytryny

masło utrzeć na pianę. dodać cukier puder, cukier waniliowy, sól i skórkę z cytryny i ucierać dalej dodając po jednym żółtku. kiedy masa będzie gładka i jednolita ubić białka. do masy dodać połowę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia. następnie stopniowo dodawać ubitą pianę na przemian z pozostała częścią mąki - delikatnie mieszając. ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tratą. morele naciąć, wyjąć pestkę. każdą połówkę naciąć w połowie. układać na cieście miąższem ku górze. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

w rondelku rozpuścić cukier z wodą i masłem. dodać sok z cytryny. gotować, aż nieco się zredukuje. po ok. 30 minutach pieczenia, ciasto delikatnie wyjąć z piekarnika i polać syropem. piec jeszcze około dziesięciu minut. sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie jest surowe. ostudzić, najlepiej nie wyjmując z piekarnika.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz