burgery wegańskie robi Tomsza. a ja usiłuję naśladować. jak na razie z niezłym chyba skutkiem.
szklanka suchej cieciorki
średni seler
średnia cebula
dwie łyżki posiekanych orzechów włoskich
dwa ząbki czosnku
łyżka ziaren słonecznika
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
dwie do trzy łyżki płatków owsianych
cieciorkę namoczyć zalewając wodą i pozostawiając na kilka godzin. następnie gotować w osolonej wodzie. odcedzić. zmielić razem z płatkami owsianymi i czosnkiem. seler obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oliwie. wszystkie te składniki dokładnie wymieszać. doprawić do smaku solą i pieprzem.
dłonie zmoczyć zimną wodą. formować kulki, spłaszczać, obtoczyć w bułce tartej. układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pokropionej olejem rzepakowym. piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 25 minut.
smakują świetnie na ciepło i na zimno. podane z ruccolą albo inną sałatą i gęstym, musztardowym lub orzechowo czosnkowym sosem. także: sosem jogurtowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz