dwa białka
dwie łyżki mąki
ok. 7 dag żółtego sera
sól
pieprz
opcjonalnie:
świeżo siekany koperek lub natka pietruszki albo drobno pokrojona świeża szałwia i rozmaryn,
szczypta przypraw korzennych - cynamonu, imbiru, kardamonu, kurkumy
olej
ser zetrzeć na drobnej tarce. białka lekko roztrzepać, dodać mąkę sól i pieprz. wymieszać na gładką masę (ciasto wyszło dość gęste, więc dodałam trochę wody). dodać ser i wybrane dodatki.
na patelni lub w rondelku rozgrzać olej - powinno się nalać tyle aby uzyskać głębokość ok. pół centymetra. ciasto kłaść łyżeczką. smażyć z dwóch stron. podawać z sałatą, warzywami, mięsem - najlepiej w towarzystwie sosu. na zdjęciu - sos z miodu i musztardy dijon z oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz