Strony

czwartek, 17 grudnia 2015

pączki serowe

bardzo szybki i prosty przepis na pyszną przekąskę albo element większego menu. jeden z pierwszych wypróbowanych przeze mnie przepisów z uroczej książki poświęconej kuchni średniowiecznej: Kuchnia Średniowieczna autorstwa Rene Huson i Philippe Galmiche, która ukazała się w tym roku nakładem Oficyny Naukowej. wstępna lektura zapowiada się niezwykle obiecująco, więc to z pewnością nie ostatni post inspirowany tym opracowaniem.



dwa białka

dwie łyżki mąki
ok. 7 dag żółtego sera
sól
pieprz

opcjonalnie:
świeżo siekany koperek lub natka pietruszki albo drobno pokrojona świeża szałwia i rozmaryn,
szczypta przypraw korzennych - cynamonu, imbiru, kardamonu, kurkumy

olej

ser zetrzeć na drobnej tarce. białka lekko roztrzepać, dodać mąkę sól i pieprz. wymieszać na gładką masę (ciasto wyszło dość gęste, więc dodałam trochę wody). dodać ser i wybrane dodatki.

na patelni lub w rondelku rozgrzać olej - powinno się nalać tyle aby uzyskać głębokość ok. pół centymetra. ciasto kłaść łyżeczką. smażyć z dwóch stron. podawać z sałatą, warzywami, mięsem - najlepiej w towarzystwie sosu. na zdjęciu - sos z miodu i musztardy dijon z oliwą.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz