Strony

poniedziałek, 6 lipca 2015

miska sentymentu. czyli "Eton mess" po gorzkowsku.

prawdopodobnie ciotka nie miała pojęcia o istnieniu tradycyjnego angielskiego przysmaku serwowanego w internacie Eton School. kilka lat temu dom, w którym serwowała bezy ze śmietaną przestał istnieć pozostając dziwną efemerydą wspomnień, których muszę szukać w przypadkowych drobiazgach. pieczołowicie znoszę do domu bladoróżowe piwonie, podobne do tych które wygrzewały się na trawnikach przed domem, szukam starych przepisów prababci albo przypadkowo natrafiam na smaki i zapachy od których łzy stają mi w oczach. klasyczny Eton mess to po prostu bita śmietana zmieszana ze świeżymi truskawkami i pokruszoną bezą. ciotka podawała bezy z kwaśną śmietaną i to połączenie do dzisiaj uważam za bezkonkurencyjne.




Eton mess po gorzkowsku

gęsta kwaśna śmietana
wanilia
cukier - do smaku
truskawki

śmietanę wymieszać z wanilią i niewielką ilością cukru. bezy połamać. włożyć do miseczek lub pucharków. dodać śmietanę i truskawki. doskonały podwieczorek na długie czerwcowe popołudnia.




2 komentarze:

  1. Piękny i prosty przepis. Dziękuję ! Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. podobno prostota, które jest celem,rzadko kiedy bywa środkiem do celu, ale w tym przypadku akurat tak ;)

    OdpowiedzUsuń