Strony

poniedziałek, 29 maja 2017

gratin dauphinois z niedźwiedzim czosnkiem


 

pięć średnich ziemniaków
200 ml słodkiej śmietanki
mały pęczek czosnku niedźwiedziego
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

ew. kawałek sera długo dojrzewającego - np. cheddar


ziemniaki obrać ze skórki. pokroić na cieniutkie talarki. zblanszować wrzucając na ok. dwie minuty do osolonej wrzącej wody. odcedzić. dno naczynia żaroodpornego skropić oliwą. poukładać pokrojone ziemniaki. piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.

liście czosnku niedźwiedziego umyć. osuszyć ściereczką. pokroić. przełożyć do blendera. zalać śmietanką. zmiksować. miksturą zalać pokrojone ziemniaki. posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i startą gałką muszkatołową. przed lub po upieczeniu można je także posypać kwiatami czosnku niedźwiedziego.
 



ewentualnie posypać pokruszonym drobno serem.

wstawić do nagrzanego piekarnika. piec 30-40 minut. sprawdzić, czy ziemniaki zmiękły. 
 


 

gotowe! podawać ze świeżą sałatą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz