Strony

środa, 24 kwietnia 2013

poduszeczki drożdżowe na ząb

uniwersalna przegryzka. mogą być słodkie lub wytrawne. nadają się do podjadania, do barszczu i na drugie śniadanie. miękkie, a w środku niespodzianka. 


ciasto drożdżowe

5 dag drożdży
niecałe pół kilo mąki
ok. 1,5 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
dwie łyżki cukru
5 dag masła

drożdże rozetrzeć z cukrem. niewielką część mąki rozetrzeć z mlekiem w temperaturze pokojowej. do masy wlać drożdże. odstawić w ciepłe miejsce. gdy zaczyn podrośnie dodać część reszty mąki, jajka i sól. wyrabiać ciasto energicznie, wbijając jak najwięcej powietrza. stopniowo dodawać resztę mąki, aż do uzyskania pulchnego, lekkiego, ale nie nazbyt wolnego ciasta. dodać stopione masło. wyrabiać, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. 

odstawić w ciepłe miejsce, przykryte czystą ściereczką.

co do nadzienia - absolutna swoboda obyczajów. można przygotować farsz ze słodkiej lub kwaśnej kapusty, farsz mięsny jak na paszteciki, farsz grzybowy, albo cebulowy. można też przyrumienioną cebulę dodać pod koniec wyrabiania do samego ciasta. a można też nadziać je masą orzechową, różą lub ulubioną konfiturą. albo suszonymi śliwkami. 

wyrośnięte ciasto wałkować na stolnicy podsypane niewielką ilością mąki. wykrawać krążki kieliszkiem do wina. na środek kłaść nadzienie. złożyć na pół. sklejać brzegi - najlepiej widelcem. zostawić do wyrośnięcia. posmarować lekko ubitym jajkiem lub samym białkiem. w zależności od wnętrza posypać odpowiednio: kminkiem, makiem, sezamem, czarnuszką, kruszonką, gruboziarnistą solą. 

wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. po ok. pięciu minutach zwiększyć temperaturę do 180. piec, aż nabiorą złotej barwy. jeść na ciepło i na zimno. można je zamrozić. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz