ok. 30 dag upieczonych buraków - startych na drobnej tarce lub zmielonych
2/3 szklanki suchego grochu
średnia czerwona cebula
dwie - trzy łyżki płatków owsianych lub orkiszowych
kardamon
kminek
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
pieprz
bułka tarta lub otręby (jakiekolwiek)
olej
groch zalać zimną wodą. odstawić na kilka godzin lub na noc. odcedzić. ponownie zalać wodą. dodać sól i cukier. gotować aż groch stanie się całkiem miękki. zmiksować lub zmielić w maszynce do mięsa razem z płatkami. dodać buraki i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. dodać przyprawy -- do smaku.
*uwaga: cebulę można wcześniej skarmelizować, podsmażając na maśle. można tez dodać trochę pokrojonej, suszonej żurawiny.
z ciasta formować wilgotną dłonią niewielkie kulki. każdą spłaszczyć i obtoczyć w bułce tartej. układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skropionej olejem. piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni - ok. 20 minut.
nie-weganie podawać z rukolą i plastrem koziego sera polane gęstym sosem miodowo-musztardowym. świetnie pasują do nich kapary.
weganie - podawać z rukolą i sojonezem czosnkowym oraz vinaigrette cytrynowym - zaleca się dodatek kiszonych cytryn!
mięsożercy - podawać jak wyżej jako dodatek do duszonej wątróbki, pasztetów oraz dziczyzny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz