Strony

poniedziałek, 13 kwietnia 2020

mazurek migdałowy (ten lepszy)



kruchy spód

12 dag mąki
5 dag mielonych migdałów
10 dag  zimnego masła
5 dag  cukru-pudru
1 żółtko

składniki zagnieść na gładkie ciasto. włożyć do lodówki. dobrze schłodzone rozwałkować. wyłożyć nim formę na mazurek. piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 min.

migdałowa beza

5 białek
10 dag mocno zrumienionych, zmielonych migdałów (razem ze skórką!)
7 dag pokruszonych płatków migdałowych
17 dag cukru pudru
sok z połowy cytryny

trochę płatków do dekoracji

ubić białka. do sztywnej piany dodawać powoli cukier cały czas ubijając. na konic powoli wlewać sok z cytryny. bezę wymieszać ze zmielonymi migdałami i płatkami migdałowymi. wyłożyć na kruchy spód.  posypać pozostałymi płatkami. wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze ok 20-25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz