babeczki
6 dużych jajek
20 dag cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy i jednej cytryny
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag stopionego masła
żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać sól, skórkę pomarańczową i cytrynową. wlać lekko przestudzone stopione masło. obie mąki wymieszać razem, dodając proszek do pieczenia, większą część dodać do ciasta. osobno ubić białka na sztywną pianę. wymieszać ciasto z pianą, dosypując pozostałą część mąki. ciasto nakładać do papilotek. aby uzyskać równe porcje można to robić chochelką. piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. ok. 20 minut. aż wyrosną i staną się złociste. wystudzić.
nasączanie
szklanka soku pomarańczowego
sok z cytryny
dwie łyżki brązowego cukru
wszystkie składniki podgrzać. mieszać, aż cukier się rozpuści. babeczki nakłuć drewnianym patyczkiem do szaszłyków i nasączyć. w tym celu zużyć całą ilość przygotowanego soku. schłodzić w lodówce.
krem
3 żółtka i jedno jajko
6 łyżek cukru
torebka cukru waniliowego lub prawdziwa wanilia
miąższ z jednej pomarańczy
trzy łyżki marmolady pomarańczowej
szklanka słodkiej śmietanki kremówki
sok pomarańczowy z cukrem, cukrem waniliowym lub wanilią podgrzać w garnku. mieszać aż cukier się rozpuści. osobno ubić żółtka i jajko. do masy jajecznej, cały czas ubijając wlewać powoli przestudzony sok pomarańczowy. całość przelać do garnka, postawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszać aż zgęstnieje. ostudzić. osobno ubić śmietanę. delikatnie wymieszać z bazą pomarańczową. dekorować babeczki dowolną ilością kremu. posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi, skórką pomarańczową lub gorzką czekoladą. babeczki przed podaniem dobrze jest schłodzić w lodówce.
3 żółtka i jedno jajko
6 łyżek cukru
torebka cukru waniliowego lub prawdziwa wanilia
miąższ z jednej pomarańczy
trzy łyżki marmolady pomarańczowej
szklanka słodkiej śmietanki kremówki
sok pomarańczowy z cukrem, cukrem waniliowym lub wanilią podgrzać w garnku. mieszać aż cukier się rozpuści. osobno ubić żółtka i jajko. do masy jajecznej, cały czas ubijając wlewać powoli przestudzony sok pomarańczowy. całość przelać do garnka, postawić na niewielkim ogniu i cały czas mieszać aż zgęstnieje. ostudzić. osobno ubić śmietanę. delikatnie wymieszać z bazą pomarańczową. dekorować babeczki dowolną ilością kremu. posypać zrumienionymi płatkami migdałowymi, skórką pomarańczową lub gorzką czekoladą. babeczki przed podaniem dobrze jest schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz