nieduża kapusta pekińska - lub jej połówka
świeży lub mrożony zielony groszek
orzeszki arachidowe lub orzechy nerkowca
prażone pestki słonecznika
orzechy włoskie - opcjonalnie
oliwa
kwaśna smietana
gęsty jogurt
trochę majonezu
trochę musztardy
prawdziwy miód
trochę soku z cytryny
sól gruboziarnista
cukier brązowy
dwie trzecie umytego kalafiora posiekać bardzo drobno - można to zrobić za pomocą malaksera. resztę podzielić na niewielkie różyczki. kapustę pekińską pokroić w drobne prążki. wymieszać z kalafiorem. skropić sokiem z cytryny. polać oliwą. doprawić solą i cukrem - do smaku. dodać sos z kawaśnej śmietany zmieszanej z jogurtem doprawić majonezem, musztardą i miodem. wymieszać surówkę z sosem. posypać orzechami i słonecznikiem.
świetny dodatek do każdego dania głównego. lubi towarzystwo serów pleśniowych, różowych winogron i świeżego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz