szybko, łatwo i pięknie. nadaje się do wszelkiego rodzaju dań, ale chyba najlepiej smakuje w towarzystwie ryb. popatrzcie na nią pod światło!
sałata lodowa
miąższ pomello
miąższ z różowych lub żółtych grapefruitów
ziarna granatu - ew. żurawina
sól alpejska
pieprz
sok z 1/2 cytryny
oliwa extra virgin
cukier trzcinowy
ocet balsamiczny zredukowany
sałatę lodową obrać z zewnętrznych liści - jeśli nie są wystarczająco świeże i jędrne. odkroić głąb, pokroić na cząstki, ułożyć w misie. na sałacie położyć pokruszony na cząstki, starannie obrany miąższ pomello. całość doprawić rozkruszoną solą alpejską, cukrem trzcinowym i sokiem z cytryny. przybrać cienkimi nitkami octu balsamicznego. na koniec wsypać ziarna granatu, które można tez zastąpić krojoną żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz