naprawdę szybko się je robi, nawet jeśli nie posiada się malaksera, lub czegoś w tym stylu. mój ma już chyba dwadzieścia lat i ma się świetnie. a ciasteczka można potem schować do metalowej puszki i długo trzymać w miejscu mniej lub bardziej sekretnym. świetnie to robi tym, które zawierają migdały i orzechy, bo ich aromat wydobywa czas. ilość wariacji jest w zasadzie nieograniczona - dodatkami do ciasta można bowiem żonglować w nieskończoność. dzięki czemu ciasteczka mogą być na słodko, ale też można przyrządzić ich wersję wytrawną. najlepiej podsumowała je Mama M.: "one nie mają wyglądu, ale są luks."
ciasteczka z białą czekoladą i morelami
kostka masła
15 dag cukru
20 dag mąki pszennej
dwa średnie jajka
5-10 dag płatków owsianych
5-10 dag zrumienionych płatków migdałowych
tabliczka białej czekolady
10 dag suszonych moreli
cukier waniliowy
szczypta soli
masło w temp. pokojowej wrzucić do malaksera, chyba, że ciasto zagniatamy w misce. zmiksować, dodać cukier i cukier waniliowy oraz sól. dodać jajka. zmiksować na gładką masę. dodać mąkę, płatki owsiane i płatki migdałowe. zmiksować. dodać pokruszoną dość drobno białą czekoladę i pokrojone w kostkę suszone morele. ciasto zawinąć w folię spożywczą, uformować wałek, zamrozić. pokroić w plasterki grubości ok. pół centymetra. ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. piec w temp. 200-180 stopni, aż się zarumienią.
ciasteczka z orzechami i czekoladą
zamiast płatków migdałowych dodać 10 dag posiekanych drobno orzechów włoskich. zamiast moreli i białej czekolady - pokruszoną gorzką czekoladę i skórkę otartą z jednej cytryny. równie pyszne wychodzą z dodatkiem grubo pokrojonych orzechów laskowych, ale wtedy niekoniecznie ze skórką cytrynową.
ciasteczka czekoladowe
do ciasta dodać dwie łyżeczki prawdziwego kakao i tabliczkę pokruszonej drobno gorzkiej, lub gorzkiej i mlecznej czekolady. dobrze wówczas użyć pokruszonej soli gruboziarnistej. w tym wydaniu świetnie też sprawdza się dodatek chili.
ciasteczka cytrynowe
zrumienionych płatków migdałowych dodać 10 dag. poza tym - dodać skórkę otartą z 2-3 cytryn. w tym wypadku dobrze jest użyć prawdziwej wanilii. można też przerobić je na ciasteczka imbirowe dodając suszony lub świeży imbir.
ciasteczka pomarańczowe z czekoladą
do ciasta dodać skórkę otartą z 1-2 pomarańczy, dwie łyżeczki grubo pokrojonej skórki pomarańczowej, 10 dag zrumienionych płatków migdałowych i tabliczkę pokruszonej gorzkiej czekolady.
ciasteczka serowe
do ciasta nie dodawać cukru, a sól najlepiej gruboziarnistą. dodać ok. 10 dag wybranego sera długo dojrzewającego. można doprawić ulubioną przyprawą - papryką, curcumą, kminem, kminkiem, czarnuszką.
ciasteczka cebulowe
do ciasta bez cukru dodać dobrze zrumienione dwie średnie cebule. jeśli ktoś używa, można je zastąpić odpowiednią ilością prażonej cebulki. w ten sposób można też przygotować wersję czosnkową.
i tak dalej, i tak dalej, i tak dalej... chrupać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz