25 dag twarogu
25 dag masła
25 dag mąki
25 dag mąki
szczypta soli
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
dwie łyżki masła
dwie łyżki cukru
pół łyżki wody
10 dag mielonych orzechów włoskich
cynamon - ok. 2 dwie łyżeczki, ale tak naprawdę zależy od upodobań
kardamon - ok siedmiu szyszek
dwie łyżki cukru
pół łyżki wody
10 dag mielonych orzechów włoskich
cynamon - ok. 2 dwie łyżeczki, ale tak naprawdę zależy od upodobań
kardamon - ok siedmiu szyszek
kardamon rozgnieść w moździerzu, następnie wyłuskać ziarna i ubić na proszek. wymieszać z cynamonem.
wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę i odłożyć do lodówki na godzinę.
na patelni rozpuścić masło z woda i cukrem. dodać orzechy. zamieszać. doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. przestudzić.
schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. warto zwrócić uwagę, aby rozwałkowane ciasto miało jak najbardziej regularny kształt zbliżony do prostokąta - wtedy ciastka będą równe. ciasto rozwałkować nieco cieniej niż centymetr. na powierzchni rozwałkować masą orzechową. posypać cynamonem i kardamonem. ciasto zawinąć ciasno formując równy wałek. ostrym nożem pokroić na plastry grubości jednego centymetra. kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. piec 20-25 minut.
ostudzone ciastka najlepiej polukrować i posypać pokrojoną skórką pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz