Kolejny z przepisów Kuchni Średniowiecznej. prosty i pyszny. polecam szczególnie o tej porze roku rozgrzewa, osładza, pociesza. trochę zmieniłam proporcje i dodałam skórkę pomarańczy.
kruchy spód na tartę -słony - pięć babeczek o średnicy ok. 10 cm.
250 ml mąki
100 g masła
szczypta soli
dwie łyżki zimnej wody
krem:
trzy żółtka
jajko
250 ml mleka
ok dwie łyżki cukru
cynamon - łyżeczka - co najmniej
świeżo starta skórka pomarańczowa - opcjonalnie
250 ml mąki
100 g masła
szczypta soli
dwie łyżki zimnej wody
krem:
trzy żółtka
jajko
250 ml mleka
ok dwie łyżki cukru
cynamon - łyżeczka - co najmniej
świeżo starta skórka pomarańczowa - opcjonalnie
ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów. wyłożyć nim foremki. nakłuć. włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 200 stopni. podpiec na lekko złoty kolor.
mleko podgrzać z cynamonem. żółtka i jajko utrzeć z cukrem. cały czas ucierając dolewać mleko. gotowy krem wlewać na kruche babeczki. piec w temperaturze ok. 180 stopni przez ok. 20 min.
następnym razem zamiast cynamonu dodam kwiat lawendy, a miłośnikom polecam lukrecję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz