trudno. ta książka jest po prostu fantastyczna. prawdopodobnie co drugi post będzie nią co najmniej inspirowany. swoją drogą jestem pewna, że już je kiedyś robiłam. migdały w cukrze powinny być blanszowane. ale ponieważ uwielbiam jej aromat użyłam migdałów ze skórką. w przepisie proporcje przewidują użycie 20 dag migdałów, ale można wziąć co najmniej 30 dag. można też użyć innych orzechów lub pestek.
20 - 30 dag migdałów
20 dag cukru
białko
białko lekko roztrzepać, dodać cukier i dokładnie wymieszać. ubijać kilka minut. piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 110 stopni. do masy wrzucić migdały, dokładnie wymieszać wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. suszyć w piekarniku ok. 40 minut. gotowe migdały wystudzić, połamać. podawać jako słodycze albo dodawać do innych deserów.
do białka z cukrem można dodać przypraw korzennych lub kwiatów lawendy.
przepis pochodzi z Kuchni Średniowiecznej, o której po raz pierwszy wspominałam tutaj.
chrupcie to!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz