Strony

środa, 23 grudnia 2015

musztardowa zupa z cieciorki

półtorej szklanki suchej cieciorki
łyżka mąki
duża cebula
dwie łyżki musztardy
łyżka miodu
sól gruboziarnista
pieprz
gałązka świeżego rozmarynu
szczypta ziaren kolędry
szczypta kminku
listek laurowy
ziele angielskie - dwa, trzy bobki
dwie kromki suchego chleba
łyżka masła
dwie łyżki oliwy

natka pietruszki
żółty ser - ementaler lub cheddar

cieciorkę namoczyć zalewając wodą i pozostawiając na kilka godzin. odsączyć. zalać 2,5 l wody. zagotować. gotować godzinę. w tym czasie cebulę pokroić w kostkę. na patelni rozgrzać oliwę. cebulę zeszklić a następnie przyrumienić na złoty kolor. chleb drobno pokruszyć. wszystko dodać do gotującej się cieciorki. dodać przyprawy. następnie rozpuścić na patelni masło, dodać mąkę. zasmażyć szybko. zasmażkę rozprowadzić odrobiną zupy, wymieszać i połączyć z pozostałą zupą. doprawić do smaku solą i pieprzem. można też zgodnie ze smakiem dodać więcej musztardy lub miodu.

podawać z pokruszonym lub tartym serem i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz