Strony

środa, 25 lutego 2015

prawdopodobnie najbardziej czekoladowy tort czekoladowy na świecie



27 dag masła
27 dag cukru pudru
10 dag kakao
10 żółtek
10 białek
2 łyżki bułki tartej

masło utrzeć na pianę. stopniowo dodawać cukier puder, żółtka,kakao i bułkę tartą. białka ubić na sztywną pianę. bardzo delikatnie wymieszać z masą czekoladową. masę podzielić na trzy części. dwie przelać do osobnych foremek - wysmarowanych masłem i oprószonych bułką tartą. piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. po wystudzeniu blaty przełożyć pozostałą masą.


tort smakuje doskonale polany polewą czekoladową. można przed przełożeniem posmarować blaty powidłem śliwkowym lub zmiksowaną konfiturą morelową. albo przełożyć masą czekoladową i świeżymi malinami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz