szukałam czegoś innego. przypadkowo natknęłam się na biszkopt z kaszki manny. musiałam spróbować. przepis z niezawodnej Kuchni Polskiej. wydanie z roku 1956.
6 jajek
16 dag cukru
20 dag grysiku
cukier waniliowy
2 szklanki mleka
żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. białka ubić na sztywną
pianę. delikatnie wymieszać z masą z żółtek, przesypując grysikiem.
przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. wstawić
do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. piec ok. 30 min. po upieczeniu
zalać mlekiem zaczynając od brzegów biszkoptu, ku środkowi. wstawić do
ciepłego piekarnika na kilka minut. uwaga: w zależności od upodobań i diety mleko można zastąpić smakowym mlekiem sojowym, migdałowym, orzechowym, kokosowym, e.t.c.
biszkopt podawać schłodzony z sosem
waniliowym, bitą śmietaną, owocami lub konfiturą...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz