dwie łyżki masła
dwie łyżki mąki
cukier waniliowy a najlepiej prawdziwa wanilia
pół szklanki cukru
szklanka słodkiej śmietanki
szklanka mleka
wanilię rozkroić. tępą stroną noża wycisnąć miękkie wnętrze. masło rozpuścić w garnku o grubym dnie. dodać mąkę. mieszają energicznie przyrządzić białą zasmażkę. zmniejszyć ogień. dodać śmietankę i mleko. mieszać, aż masa zgęstnieje. dodać cukier i wanilię i jeszcze pół łyżki masła. mieszać, aż się rozpuszczą. zdjąć z ognia. ostudzić, co jakiś czas mieszając. potem włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
dobrze schłodzony beszamel wykładać na kruche ciasto, ciasto ptysiowe lub francuskie. podawać najlepiej ze świeżymi owocami sezonowymi.
dobrze schłodzony beszamel wykładać na kruche ciasto, ciasto ptysiowe lub francuskie. podawać najlepiej ze świeżymi owocami sezonowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz