Strony

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

słodki beszamel




dwie łyżki masła
dwie łyżki mąki
cukier waniliowy a najlepiej prawdziwa wanilia
pół szklanki cukru
szklanka słodkiej śmietanki
szklanka mleka

wanilię rozkroić. tępą stroną noża wycisnąć miękkie wnętrze. masło rozpuścić w garnku o grubym dnie. dodać mąkę. mieszają energicznie przyrządzić białą zasmażkę. zmniejszyć ogień. dodać śmietankę i mleko. mieszać, aż masa zgęstnieje. dodać cukier i wanilię i jeszcze pół łyżki masła. mieszać, aż się rozpuszczą. zdjąć z ognia. ostudzić, co jakiś czas mieszając. potem włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

dobrze schłodzony beszamel wykładać na kruche ciasto, ciasto ptysiowe lub francuskie. podawać najlepiej ze świeżymi owocami sezonowymi.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz