wielki błękit
jajka muszą być ugotowane na twardo. możemy użyć jajek w ich naturalnym kolorze, im jaśniejsza skorupka tym lepszy efekt końcowy. w tym roku zafarbowałam kilka na piękny błękitny kolor. jajka o białych skorupkach ugotowałam w kwiatach klitorii ternańskiej i zostawiłam na noc w wywarze. rano skorupki miały piękną, delikatną, szaroniebieską barwę
ozdabianie woskiem
oprócz jajek ugotowanych na twardo potrzebna jest metalowa szpilka krawiecka zaopatrzona w drewniany trzonek -- np. wbita w kredkę. i świeczka w której można maczać szpilkę.
szpilkę ogrzewamy nad płomieniem, maczamy w wosku i szybkim ruchem nanosimy na skorupkę jajka. szpilka zostawia charakterystyczny kształt. może to być kropla, ale daje się też rozciągać w formie łzy. kombinacje tych dwóch form są w zasadzie nieskończone i można z nich tworzyć wszelkiego rodzaju wzorki. należy pamiętać o regularnym ogrzewaniu szpilki nad płomieniem, wtedy wosk łatwiej się rozprowadza i lepiej przylega do skorupki.
głęboki brąz
z jajek ugotowanych w łuskach cebuli pozostaje wspaniały wywar. kroszonki ozdobione woskiem, wystarczy pozostawić w nim na noc. po wyjęciu skorupki nabierają barwy pięknego brązu. do wywaru dobrze jest dodać łusek czerwonej cebuli, wtedy kolor jest naprawdę zachwycający.
wielki finał
po zafarbowaniu na kolor ostateczny oblewamy kroszonkę wrzątkiem. gotowe dzieło sztuki nabłyszczamy odrobiną tłuszczu i pełni dumy kładziemy ją na świątecznym stole.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz