gniew tak jak i radość ma kolor czerwieni.
jestem zła.
otwieram przecier pomidorowy, jakbym odbezpieczała granat.
ależ się we mnie gotuje!
1,5 szklanki gruboziarnistej kaszy bulgur -- ugotować w osolonej wodzie
średnia czerwona cebula
2 ząbki czosnku
dwie czerwone papryki
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
10-15 dag wypestkowanych, pokrojonych śliwek węgierek
garść suszonej, krojonej żurawiny
melasa z granatów
papryczka chili
sól do smaku
cynamon do smaku
czerwony pieprz do smaku
olej do smażenia
pokrojoną cebulę i paprykę wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. kiedy cebula zacznie się karmelizować dodać posiekany czosnek. po chwili śliwki. zmniejszyć ogień. odczekać, aż śliwki zmiękną puszczając sok. dodać żurawinę. doprawić melasą, cynamonem i czerwonym pieprzem. wymieszać z ugotowaną kasza bulgur. na koniec dodać posiekaną papryczkę chili. wymieszać. rewolucja gotowa!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz