Strony

niedziela, 8 listopada 2020

kobiety do garów! gotujemy rewolucję! rewolucyjne kaszotto.

 

gniew tak jak i radość ma kolor czerwieni.

jestem zła.

otwieram przecier pomidorowy, jakbym odbezpieczała granat.

ależ się we mnie gotuje!



1,5 szklanki gruboziarnistej kaszy bulgur -- ugotować w osolonej wodzie


średnia czerwona cebula

2 ząbki czosnku

dwie czerwone papryki

2 łyżeczki przecieru pomidorowego

10-15 dag wypestkowanych, pokrojonych śliwek węgierek

garść suszonej, krojonej żurawiny

melasa z granatów

papryczka chili

sól do smaku

cynamon do smaku

czerwony pieprz do smaku

olej do smażenia

 

pokrojoną cebulę i paprykę  wrzucić na rozgrzany olej i przesmażyć. kiedy cebula zacznie się karmelizować dodać posiekany czosnek. po chwili śliwki. zmniejszyć ogień. odczekać, aż śliwki zmiękną puszczając sok. dodać żurawinę. doprawić melasą, cynamonem i czerwonym pieprzem. wymieszać z ugotowaną kasza bulgur. na koniec dodać posiekaną papryczkę chili. wymieszać. rewolucja gotowa!

ZapiszZapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz