7 białek
30 dag cukru pudru
30 dag migdałów
sok z połowy cytryny
konfitura z płatków róż
andrut
obrane ze skórki migdały wysypać na blachę. uprażyć w piekarniku na
złoty kolor. zmielić w maszynce do mięsa. białka ubić na sztywną pianę.
ubijać miarowo dodając stopniowo cukier. delikatnie wymieszać całość z
migdałami i sokiem z cytryny. andrut posmarować różą. wyłożyć w równej warstwie masę migdałową.
wstawić do gorącego piekarnika. piec w temperaturze 180 stopni, przez
około pół godziny. wystudzić w otwartym piekarniku.
uwaga: zamiast róży można posmarować andrut masą cytrynowo-pomarańczową wg przepisu na mazurek pomarańczowy
dekorować lukrem różanym lub cytrynowym, płatkami migdałowymi, gorzką czekoladą, kwiatami, marcepanem, e.t.c.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz