kruchy spód
20 dag masła
35 dag mąki typ 650
5 dag cukru-pudru
torebka cukru waniliowego
szczypta soli
dwie-trzy łyżki zimnej wody
wszystkie
składniki wrzucić do miski. masło posiekać nożem na mniejsze kawałki.
tak szybko jak to możliwe zagnieść jednolite ciasto. uformować kulę.
włożyć do lodówki na minimum pół godziny. schłodzone ciasto wyłożyć na
blat oprószony mąką. zbić wałkiem, aż zacznie się poddawać i da się
wałkować. rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wyłożyć nim formę
na tartę, tortownicę lub blaszaną foremkę. powierzchnię ciasta nakłuć
wielokrotnie widelcem. wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200
stopni. piec na złoty kolor. wyjąć. wystudzić.
albo kajmak wersja krucha, przypominająca nieco angielski fugde
0,5 litra mleka
40 dag cukru
wanilia lub cukier z prawdziwą wanilią
5 dag masła
mleko wraz z cukrem i masłem umieścić w garnku. zagotować ciągle mieszając. gotować na niewielkim ogniu aż masa znacznie zgęstnieje. jeśli kropla kajmaku wylana na zimny talerzyk zastyga od razu i nie rozlewa się - kajmak jest gotowy. jeśli nie, należy go gotować jeszcze jakiś czas. pod koniec gotowania dodać wanilię. wylać na wystudzony, kruchy spód.
albo kajmak wersja gładka, miękka i ciągnąca
albo kajmak wersja krucha, przypominająca nieco angielski fugde
0,5 litra mleka
40 dag cukru
wanilia lub cukier z prawdziwą wanilią
5 dag masła
mleko wraz z cukrem i masłem umieścić w garnku. zagotować ciągle mieszając. gotować na niewielkim ogniu aż masa znacznie zgęstnieje. jeśli kropla kajmaku wylana na zimny talerzyk zastyga od razu i nie rozlewa się - kajmak jest gotowy. jeśli nie, należy go gotować jeszcze jakiś czas. pod koniec gotowania dodać wanilię. wylać na wystudzony, kruchy spód.
albo kajmak wersja gładka, miękka i ciągnąca
puszka słodzonego mleka skondensowanego
pół laski wanilii albo cukier z prawdziwą wanilią
50 g masła
puszkę
mleka włożyć do garnka z zimną wodą. zagotować. gotować półtorej
godziny. wystudzić. otworzyć. mleczną masę wyłożyć do garnka. garnek postawić małym ogniu lub umieścić
na łaźni wodnej. dodać wanilię obraną ze skórki lub cukier z wanilią oraz masło masło. mieszać energicznie do
momentu, aż powstanie gładka, jednolita masa. całość wylać na kruchy,
wystudzony spód. uwaga: można zamiast mazurka upiec kruche babeczki z kajmakowym nadzieniem.
dekorować lukrem, płatkami migdałowymi, białą czekoladą, konfiturami, kwiatami, kandyzowanymi cytrynami, e.t.c.
dekorować lukrem, płatkami migdałowymi, białą czekoladą, konfiturami, kwiatami, kandyzowanymi cytrynami, e.t.c.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz