Strony

środa, 16 kwietnia 2014

mazurek kajmakowy "albo albo"


kruchy spód

20 dag masła
35 dag mąki typ 650
5 dag cukru-pudru
torebka cukru waniliowego
szczypta soli
dwie-trzy łyżki zimnej wody

wszystkie składniki wrzucić do miski. masło posiekać nożem na mniejsze kawałki. tak szybko jak to możliwe zagnieść jednolite ciasto. uformować kulę. włożyć do lodówki na minimum pół godziny. schłodzone ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. zbić wałkiem, aż zacznie się poddawać i da się wałkować. rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wyłożyć nim formę na tartę, tortownicę lub blaszaną foremkę. powierzchnię ciasta nakłuć wielokrotnie widelcem. wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. piec na złoty kolor. wyjąć. wystudzić.

albo kajmak wersja krucha, przypominająca nieco angielski fugde

0,5 litra mleka
40 dag cukru
wanilia lub cukier z prawdziwą wanilią
5 dag masła

mleko wraz z cukrem i masłem umieścić w garnku. zagotować ciągle mieszając. gotować na niewielkim ogniu aż masa znacznie zgęstnieje. jeśli kropla kajmaku wylana na zimny talerzyk zastyga od razu i nie rozlewa się - kajmak jest gotowy. jeśli nie, należy go gotować jeszcze jakiś czas. pod koniec gotowania dodać wanilię. wylać na wystudzony, kruchy spód.

albo kajmak wersja gładka, miękka i ciągnąca

puszka słodzonego mleka skondensowanego
pół laski wanilii albo cukier z prawdziwą wanilią
50 g masła

puszkę mleka włożyć do garnka z zimną wodą. zagotować. gotować półtorej godziny. wystudzić. otworzyć. mleczną masę wyłożyć do garnka. garnek postawić małym ogniu lub umieścić na łaźni wodnej. dodać wanilię obraną ze skórki lub cukier z wanilią oraz masło masło. mieszać energicznie do momentu, aż powstanie gładka, jednolita masa. całość wylać na kruchy, wystudzony spód. uwaga: można zamiast mazurka upiec kruche babeczki z kajmakowym nadzieniem.

dekorować lukrem, płatkami migdałowymi, białą czekoladą, konfiturami, kwiatami, kandyzowanymi cytrynami, e.t.c.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz