to łatwiejsza wersja tradycyjnego mazurka czekoladowego na bazie kajmaku. zamiast odparowywać mleko, wystarczy przegotować puszkę słodzonego mleka skondensowanego i tym sposobem doprowadzić je do karmelizacji. a potem jeszcze trochę masła, czekolady, kakao. i można już najspokojniej dostać fioła. polecam, zwłaszcza, że w innych regionach świata mazurek ten zostałby zapewne uznany za kolejny przepis na tartę czekoladową którą można przecież podawać niezależnie od świąt Wielkiej Nocy.
kruchy spód
20 dag masła
35 dag mąki typ 650
5 dag cukru-pudru
torebka cukru waniliowego
szczypta soli
dwie-trzy łyżki zimnej wody
wszystkie składniki wrzucić do miski. masło posiekać nożem na mniejsze kawałki. tak szybko jak to możliwe zagnieść jednolite ciasto. uformować kulę. włożyć do lodówki na minimum pół godziny. schłodzone ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. zbić wałkiem, aż zacznie się poddawać i da się wałkować. rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wyłożyć nim formę na tartę, tortownicę lub blaszaną foremkę. powierzchnię ciasta nakłuć wielokrotnie widelcem. wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni. piec na złoty kolor. wyjąć. wystudzić.
czekoladowy fioł
puszka słodzonego mleka skondensowanego
100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
2-3 łyżeczki kakao
50 g masła
puszkę mleka włożyć do garnka z zimną wodą. zagotować. gotować półtorej godziny. wystudzić. otworzyć. mleczną masę wyłożyć do garnka. dodać pokruszoną czekoladę i kakao. garnek postawić małym ogniu lub umieścić na łaźni wodnej. mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści i połączy masą. garnek zdjąć z ognia. dodać masło. mieszać energicznie do momentu, aż powstanie gładka, jednolita masa. całość wylać na kruchy, wystudzony spód.
dekorować czekoladą, skórką pomarańczową, migdałami, kwiatami, konfiturami, żurawiną, e.t.c.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz