Strony

wtorek, 21 stycznia 2014

strudel z jabłkami



25 dag mąki
jajko
białko
sól
ciepła woda - tyle, żeby zarobić wolne ciasto

wyrabiać na gładkie, elastyczne ciasto, mocno zagniatać o stolnicę aby pojawiły się pęcherzyki powietrza. odstawić pod przykryciem na pół godziny, lub na cała noc w lodówce. pod czysty obrus wstawić do góry dnem talerz. obrus posypać mąką. ciasto lekko rozwałkować. przełożyć na obrus. rozciągać ciasto jak najcieniej we wszystkie strony. najlepiej w dwie osoby. ciasto pozostawić na około pół godziny aby się podsuszyło. można też podsuszyć je szybciej suszarką do włosów. grubsze brzegi ciasta odciąć za pomocą nożna lub nożyczek.


kilo jabłek - obowiązkowo szara lub złota reneta
cukier biały lub brązowy - na oko
rodzynki - ok  15 dag
wiśnie odcedzone z konfitury - słoik 250 ml
płatki migdałowe - 10 dag
cynamon

pół kostki masła
dwie łyżki bułki tartej

jabłka obrać. pokroić w płatki. masło rozpuścić dodać bułkę tartą. delikatnie przyrumienić. za pomocą pędzelka smarować ciasto bułeczką. posypać płatkami jabłek. jabłka posypać cukrem i cynamonem. rozsypać rodzynki i wiśnie. posypać wszystko płatkami migdałowymi. ciasto zawinąć. jeśli przy zawijaniu ciasto zbytnio się rwie, można pomóc sobie podwijając je za pomocą obrusu, który podnosimy delikatnie od dołu, stopniowo zawijając ciasto. tak zwinięty strudel przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. może to być podłużna keksówka, lub okrągła forma - tortownica lub forma na tartę. w tym drugim przypadku zwinięty strudel należy dodatkowo zwinąć w ślimaka.

wierzch ciasta posmarować roztopionym masłem. włożyć do gorącego piekarnika. piec 10-15 min w temp. 200-180 stopni. potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni piec kolejne 30 minut. pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze ok. 10 minut. najlepiej podawać gorący. klasyczny dodatek to bita śmietana. ale tak naprawdę wystarczy posypać odrobiną cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz