200 ml wody
200 ml mleka
250 ml mąki - najlepiej 550 lub 650
spora szczypta soli - do smaku
dwa jajka
składniki połączyć za pomocą miksera. powinno powstać jednolite, raczej rzadkie ciasto. odstawić do lodówki na minimum 20 minut. rozgrzać patelnię. gorącą patelnię smarować kawałkiem słoniny lub wacikiem zamoczonym w oleju. w zależności od średnicy patelni nabierać chochelką odpowiednią ilość ciasta. wylewać na patelnię przechylając ją tak, aby ciasto pokryło całe dno. piec, aż ciasto odstawać będzie od brzegów i naleśnik da się łatwo oderwać. naleśnik przewrócić za pomocą łopatki lub podrzucając (metoda mojej Babci).
naleśnikami należy się objadać. więc jeśli ktoś jest na diecie, lub ceni sobie umiar, niech lepiej od razu da sobie spokój.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz