Strony

piątek, 31 stycznia 2014

francuskie


20 dag mąki
pół jajka
pół łyżeczki octu 6%
ok. pół szklanki ciepłej wody
szczypta soli

20 dag masła w temperaturze pokojowej

mąkę wysypać na stolnicę. dodać pół jajka. lekko zarobić za pomocą noża lub widelca. dodać sól i ocet. dolewając stopniowo wodę zarobić wolne, elastyczne ciasto. pozostawić pod przykryciem na około dwadzieścia minut. rozwałkować ciasto lekko podsypując mąką na grubość ok. pół centymetra. na środku ułożyć masło. ciasto złożyć przykrywając masło z czterech stron - jak kopertę. lekko rozwałkować. złożyć na troje. odłożyć przykryte ściereczką w chłodnie miejsce na około 15 minut. po tym czasie znowu rozwałkować. złożyć. odłożyć w chłodne miejsce. rozwałkować. złożyć. i tak jeszcze kilka razy. przed upieczeniem ciasto rozwałkować na grubość centymetra. w zależności od potrzeb kroić nożem na kwadraty, prostokąty lub w paseczki.

można z niego przygotować ciastka z kremem i owocami, kremówki, słone ciasteczka, paszteciki, kapuśniaczki i.t.p. owinięte na metalowych rurka do pieczenia pozwoli na przygotowanie rurek z kremem. chrupkości!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz