25 dag mąki
10 dag masła
pół szklanki cukru
50 ml wody
50 ml melasy
przyprawy korzenne - wedle uznania
masło, mąkę i przyprawy połączyć wstępnie rozdrabniając masło. cukier i wodę rozpuścić w rondelku. dodać melasę. doprowadzić do wrzenia. przestudzić. wlać do reszty składników. zagnieść elastyczne, gładkie i jednolite ciasto. odstawić w chłodne miejsce na minimum pół godziny.
na stolnicy uformować z ciasta gruby i równy wałek. podzielić go na pięć równych części. każdą z nich rozwałkować na grubość ok. czterech milimetrów. wałując należy zwracać uwagę, aby ciasto przybrało jak najbardziej regularny kształt. wyciąć dwa identyczne prostokąty duże, dwa małe - mniej więcej połowy szerokości tych większych. w dużych można wyciąć np. okienka, albo inne kształty. z pozostałego ciasta wyciąć dwa duże prostokąty równej długości co "ściany" lub nieco dłuższe. z reszty ciasta upiec pierniczki.
piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok. 10 minut. wystudzić. pomalować lukrem i przybrać bakaliami. albo nie. poszczególne ścianki domku połączyć za pomocą papierowych pasków przyklejonych od wewnątrz lukrem lub klajstrem z mąki pszennej. z zewnątrz łączenia polukrować. tak samo wykonać dach - sklejając najpierw obie jego połacie, a potem osadzając go na krawędziach szerszych ścianek chatki - wzmacniając za pomocą kartoników.
można również przed upieczeniem domku skleić jego papierowy model, a później obkleić go piernikowymi segmentami przykrojonymi na wymiar modelu. tak czy siak zabawa jest przednia. kiedy jest już po wszytkim, chałupę można spokojnie schrupać. jest całkiem zjadliwa.
można również przed upieczeniem domku skleić jego papierowy model, a później obkleić go piernikowymi segmentami przykrojonymi na wymiar modelu. tak czy siak zabawa jest przednia. kiedy jest już po wszytkim, chałupę można spokojnie schrupać. jest całkiem zjadliwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz