Strony

sobota, 4 stycznia 2014

piernikowa chałupa



25 dag mąki
10 dag masła
pół szklanki cukru
50 ml wody
50 ml melasy
przyprawy korzenne - wedle uznania

masło, mąkę i przyprawy połączyć wstępnie rozdrabniając masło. cukier i wodę rozpuścić w rondelku. dodać melasę. doprowadzić do wrzenia. przestudzić. wlać do reszty składników. zagnieść elastyczne, gładkie i jednolite ciasto. odstawić w chłodne miejsce na minimum pół godziny. 

na stolnicy uformować z ciasta gruby i równy wałek. podzielić go na pięć równych części. każdą z nich rozwałkować na grubość ok. czterech milimetrów. wałując należy zwracać uwagę, aby ciasto przybrało jak najbardziej regularny kształt. wyciąć dwa identyczne prostokąty duże, dwa małe - mniej więcej połowy szerokości tych większych. w dużych można wyciąć np. okienka, albo inne kształty. z pozostałego ciasta wyciąć dwa duże prostokąty równej długości co "ściany" lub nieco dłuższe. z reszty ciasta upiec pierniczki.


piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok. 10 minut. wystudzić. pomalować lukrem i przybrać bakaliami. albo nie. poszczególne ścianki domku połączyć za pomocą papierowych pasków przyklejonych od wewnątrz lukrem lub klajstrem z mąki pszennej. z zewnątrz łączenia polukrować. tak samo wykonać dach - sklejając najpierw obie jego połacie, a potem osadzając go na krawędziach szerszych ścianek chatki - wzmacniając za pomocą kartoników.



można również przed upieczeniem domku skleić jego papierowy model, a później obkleić go piernikowymi segmentami przykrojonymi na wymiar modelu. tak czy siak zabawa jest przednia. kiedy jest już po wszytkim, chałupę można spokojnie schrupać. jest całkiem zjadliwa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz