50 dag mąki
kostka masła
100 ml melasy owocowej lub syropu (cukrowego, klonowego, z agawy)
100 ml wody
szklanka cukru - najlepiej brązowego
szczypta soli
5 dag migdałów w skórce
5 dag płatków migdałowych
przyprawy:
mielony imbir
cynamon
goździki
ziarna zielonego kardamonu
gałka muszkatołowa
skórka otarta z jednej pomarańczy
przyprawy
utłuc w moździerzu. proporcje zależą od indywidualnych upodobań, jednak
w przypadku tych konkretnych pierniczków nie powinno być zbyt dużo
przypraw, aby nie zagłuszyły aromatu migdałów. migdały przyrumienić
lekko na patelni. osobno przyrumienić płatki migdałowe. migdały utłuc w
moździerzu na drobną kaszkę. płatki migdałowe utłuc jeszcze drobniej.
cukier, melasę i wodę rozpuścić w rondelku. przestudzić. mąkę i masło
wymieszać wstępnie za pomocą noża. dodać sól. wlać przestudzony syrop i
dodać przyprawy. zagnieść szybko jednolite ciasto. odłożyć na 20 minut w
chłodne miejsce. wałkować na tyle cienko na ile pozwala jego struktura.
nie trzeba się tym przejmować ponieważ w przeciwieństwie do zwykłych
pierniczków ciasto nie rośnie i nie odkształca się.
pierniczki
nabierają smaku przechowywane w metalowej puszce. nabierają aromatu
przypraw i migdałów. dlatego lepiej przygotować je przynajmniej tydzień
przed schrupaniem.
można lukrować. ale lepiej maczać w roztopionej czekoladzie. dekorować płatkami migdałowymi i skórką pomarańczową. albo po prostu pozostawić samym sobie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz