kruchy spód
20 dag mąki
10 dag masła
szczypta soli
ok. trzech łyżek zimnej wody
składniki szybko zagnieść na jednolitą masę. ciasto schłodzić. rozwałkować. wyłożyć formę. nakłuć widelcem. piec w temperaturze 200 stopni przez ok 12 min.
dwie lub trzy niewielkie średnie cukinie
10 dag sera cheddar
250 ml kwaśniej śmietany
2 jajka
5 dag drobno posiekanych orzechów włoskich
sól do smaku
świeżo starta gałka muszkatołowa
szczypta cynamonu
świeży tymianek
w misce wymieszać dokładnie śmietanę z jajkami, orzechami i przyprawami. odstawić. umyte cukinie pokroić na cienkie wstążki. to samo zrobić z serem. wstążki zwijać w spiralę, od czasu do czasu przekładając plastrami sera i w ten sposób wypełnić kruche ciasto. całość zalać równomiernie przygotowaną wcześniej masą śmietanową.
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. piec ok 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz