200 g ricotty - odsączonej na sicie
200 g pieczonych buraków -- zmielonych lub utartych na drobnej tarce
50 g tartego sera typu cheddar
1 i 1/4 szklanki mąki
sól do smaku
pół łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
duże jajko
wymieszać dokładnie wszystkie składniki oprócz mąki. następnie dodać mąkę i zagnieść jednorodne ciasto. odstawić na minimum pół godziny, ale można nawet na całą noc. z ciasta formować wałeczki o średnicy ok. 1 cm. kroić ukośnie na małe kluseczki. gnocchi rozłożyć na brytfannie wyłożonej pergaminem i schłodzić w lodówce, przez ok. pół godziny. wrzucać na osolony wrzątek. gotować ok. 3 minut. wyławiać sitem i lekko omaścić masłem lub oliwą, żeby się nie skleiły.
pęczek botwinki
15 dag bundzu
ząbek czosnku
szalotka
dwie łyżki pokrojonej suszonej żurawiny
kapary -- ok. dwóch łyżek
oliwa
masło
sól
botwinkę dokładnie umyć. pokroić. szalotkę i czosnek posiekać dosyć drobno. podsmażyć na oliwie z masłem. kiedy jest już wyraźnie skarmelizowana dorzucić pokrojoną botwinkę. przesmażyć wszystko kilka minut, dodać żurawinę. zdjąć z ognia. dodać gotowe gnocchi. na koniec dorzucić pokrojony w kostkę bundz i kapary.
*inspirowane przepisem Lindy Miller Nicholson, Pasta, Pretty Please. A vibrant approach to homemade noodles.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz