Strony

poniedziałek, 29 maja 2017

scordalia z niedźwiedziego czosnku



pęczek liści niedźwiedziego czosnku
pół bułki namoczonej w mleku
olej arachidowy lub z orzechów włoskich
sól
kilka łyżek zmielonych orzechów włoskich
pół dojrzałego zielonego avocado



umyte i osuszone liście czosnku pokroić i zmiksować z bułką na gładką masę. dodać obrane ze skórki, pokrojone w kostkę avocado, odrobinę oleju orzechowego i ok. trzech łyżek mielonych orzechów włoskich. zmiksować aby wszytko się połączyło. jeśli masa jest zbyt rzadka dodać jeszcze orzechów do uzyskania spójnej, kremowej konsystencji. przyprawić solą do smaku.




podawać np. z grzankami i ruccolą. ulubiona kombinacja - grzanka z razowego chleba z serkiem ricotta, scordalią i ziarnami zielonego pieprzu. świetnie sprawdza się również jako sos do wrapów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz