kruche ciasto
200 g mąki
110 g masła
3 łyżki cukru
1 łyżka wody
szczypta soli
masło, wodę i cukier umieścić w garnku o grubym dnie. postawić na ogniu, aż masło i cukier się rozpuszczą i połączą z wodą. stopniowo dodawać mąkę i odrobinę soli cały czas mieszając. piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. ciastem wyłożyć formę na tartę. nakłuć widelcem. piec na złoty kolor.
rabarbar
kilo rabarbaru
maksymalnie dwie płaskie łyżki brązowego cukru
sok z jednej cytryny
kilka płatków róży cukrowej
łodygi rabarbaru obrać ze skórki i pokroić. włożyć do miski. posypać cukrem i zalać sokiem z cytryny. wyłożyć na rozgrzaną patelnię i dusić bez pokrywki, aż kawałki rabarbaru zmiękną, ale nie stracą kształtu. pod koniec duszenia dodać podarte w dłoni płatki różane. odstawić.
custard
0,5 litra mleka
wanilia prawdziwa - pół laski
dwa żółtka i jedno jajko
7 dag cukru
1,5 płaskiej łyżki mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
wanilię rozkroić. wycisnąć z niej ziarna. wszystko wrzucić do mleka. mleko podgrzewać do momentu, aż będzie tworzył się kożuch. w garnku utrzeć jajko i żółtka z cukrem na białą, puszystą masę. na koniec zmiksować z mąką. powoli wlewać mleko cały czas energicznie mieszając. naczynie z custardem umieścić na średnim ogniu i podgrzewać mieszając, aż zgęstnieje.
custard wylać na gorący spód tarty.
na wierzch wyłożyć rabarbar.
całość wstawić do piekarnika na 15 minut - zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz