Strony

sobota, 7 marca 2015

seledynowy klasyk


duży, piękny por - biała i zielona część
trzy średniej wielkości ziemniaki
trzy ząbki czosnku
750 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
200 ml słodkiej śmietanki 30%
liść laurowy
ziele angielskie
jedna szyszka zielonego kardamonu
gałka muszkatołowa
sól
gałązka świeżego tymianku
oliwa
masło

mise en place

pro w całości przekroić w dwóch trzecich długości na krzyż i dokładnie wypłukać. pokroić na niewielkie kawałki. czosnek obrać. posiekać. ziemniaki obrać ze skórki. pokroić w średniej wielkości kostkę. ugotować w osolonej wodzie. odcedzić. odstawić.

zupa

w garnku o grubym dnie rozpuścić ok. dwie łyżki oliwy i dwie łyżki masła. wrzucić pokrojony por i czosnek. smażyć, aż por się zeszkli. zalać bulionem. dodać liść laurowy, dwa-trzy ziarna ziela angielskiego i kardamon. gotować dziesięć do piętnastu minut, aż będzie bardzo miękki. wyjąć przyprawy. dokładnie zmiksować. dodać ugotowane ziemniaki. dodać śmietankę. doprawić do smaku świeżo startą gałką muszkatołową i solą. wrzucić gałązkę świeżego tymianku i gotować na wolnym ogniu około trzech minut.


gorącą zupę podawać z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego lub bagietką. obok postawić świeży posiekany tymianek, natkę pietruszki i starty parmezan. można też dodać do zupy ugotowaną zieloną soczewicę. będzie bardziej pożywna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz