pół kilo marchewki
20 dag czerwonej soczewicy
ok. 750 ml. wody
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
szczypta cynamonu
skórka z pomarańczy
łyżeczka miodu
sól
cukier
oliwa
mise en place:
marchew obrać. pokroić na talarki. soczewicę zalać wodą - dwa razy więcej wody niż soczewicy. zagotować z płaską łyżeczką soli i płaską łyżeczką cukru. gotować, aż zmięknie. czosnek obrać i utrzeć lub przepuścić przez praskę. imbir obrać i utrzeć.
zupa
w garnku o grubym dnie rozgrzać ok. dwie łyżki oliwy. wrzucić marchew i czosnek. podsmażyć kilka minut. zalać wodą. gotować, aż marchew będzie bardzo miękka. dodać ugotowaną soczewicę, starty imbir, cynamon i miód. zmiksować na gładki krem. dosolić do smaku. na koniec dodać pół łyżeczki świeżo startej skórki pomarańczowej. przed podaniem posypać grubo siekanymi orzechami nerkowca i wiórkami skórki pomarańczowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz