to zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów na ciasto czekoladowe, jakie znam. muszę też przyznać, że nigdy nie wyszło mi tak pyszne jak w wykonaniu Jagi. ale i tak znika szybko. czekoladomaniakom polecam!
najpierw:
dwie kostki masła
pół szklanki wody
dwie szklanki cukru
trzy łyżki kakao
kieliszek rumu Stroh
wszystkie składniki, prócz kakao włożyć do garnka. rozpuścić. połączyć, aż powstanie gładka emulsja. dodać kakao. dokładnie wymieszać, aby nie pozostały grudki. najlepiej zrobić to okrągła trzepaczką. masę czekoladową ostudzić dodać kieliszek rumu. można zastąpić rum likierem pomarańczowym albo koniakiem lub brandy.
następnie:
sześć jajek
dwie i pół szklanki mąki
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
białka oddzielić od żółtek. białka ubić ze szczyptą soli. do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka i dwie trzecie mąki. dokładnie wymieszać. następnie stopniowo dodawać masę do ubitej piany. na końcu dodać resztę mąki.
ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i mąką. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. piec ok. pół godziny. ostudzić. można oblać polewą czekoladową, posypać czekoladą, płatkami migdałowymi, skórką pomarańczową, e.t.c. można podawać z bitą śmietaną albo limonkowym lemon curd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz