15 dag suszonych fig
15 dag suszonych daktyli -- albo gotowa masa daktylowa
15 dag orzechów włoskich lub migdałów -- albo pół na pół
5 dag rodzynek sułtańskich
5 dag skórki pomarańczowej
kilka gorzkich migdałów utartych na miazgę
garść prażonych płatków jaglanych
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
3-4 płaskie łyżki stołowe kakao
ok. 70 ml wody z suszonych owoców
orzechy lub migdały pokroić lub utłuc -- np. w moździerzu. figi i daktyle zalać ciepłą wodą. odstawić na noc. odsączyć, ale nie wylewać wody. odsączone owoce pokroić w drobną kostkę. ponowne zalać wodą. dodać płatki jaglane. całość podgrzewać mieszając, aż stanie się jednorodna. dodać olej kokosowy, kakao i dokładnie wymieszać. na koniec dodać skórkę, tłuczone gorzkie migdały i orzechy.
po wystudzeniu formować z masy niewielkie kuleczki. każdą obtoczyć w tłuczonych orzechach. lub migdałach. lub w kakao.
koniecznie przechowywać w lodówce. można mrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz