Strony

niedziela, 9 lutego 2020

tarta musztardowa z ziemniakami



tarta ciasto

250 ml mąki
100 g masła
szczypta soli
dwie łyżki zimnej wody

zagnieść jednolite ciasto. włożyć do lodówki na około pół godziny. upiec w 200 stopniach na złocisty kolor -- 10-15 min.

tarta farsz 

3-4 ziemniaki  średniej wielkości
ząbek czosnku
200 ml słodkiej śmietanki
jajko
szczypta tartej gałki muszkatołowej
sól
pieprz
kminek
tymianek -- najlepiej świeży

oliwa

jogurt
musztarda dijon

ser typu feta - nie potrzeba go wiele, dwie, trzy łyżki do smaku

ziemniaki dokładnie umyć. razem ze skórką pokroić w cienkie talarki. rozłożyć na blasze razem z pokrojonym w plasterki ząbkiem czosnku. posypać kminkiem i tymiankiem. skropić oliwą i upiec na złoty kolor. przełożyć na upieczony spód. 

śmietanę ubić z jajkiem. dodać przyprawy. jogurt wymieszać z musztardą. śmietaną zalać ziemniaki. na wierzchu rozprowadzić delikatnie masę musztardową. posypać pokruszonym serem feta. piec w 180 stopniach ok 40 min.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz