zmodyfikowany przepis został zainspirowany przepisem na tort daquoise Pawła Małeckiego. polecam!
6 białek
20 dag cukru
15 dag mielonych orzechów laskowych
5 dag orzechów laskowych - grubo siekanych
70 ml słodka śmietanka kremówka
ok. pół kilo truskawek lub innych świeżych owoców sezonowych - doskonały z poziomkami!
białka ubić na sztywną pianę. stopniowo, cały czas ubijając dodawać cukier, aż masa stanie się jednolita i gęsta. dodać zmielone orzechy lakowe o bardzo delikatnie wymieszać. masę przełożyć do dwóch tortownicy wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. albo wyłożyć dwie lub trzy równe części masy na blaszki wyłożone pergaminem i uformować krążki. piec w temperaturze 180 stopni ok 30 minut. potem zmniejszyć temperaturę do 150 i suszyć bezy kolejne pół godziny. wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki, pozostawić do wystygnięcia.
ubić bitą śmietanę. śmietanka powinna być dobrze schłodzona podobnie jak naczynie, w którym będzie ubijana. bitą śmietaną i owocami przełożyć blaty. tort na krótko wstawić do lodówki i podawać najlepiej zaraz po przyrządzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz