mała ćwiartka bardzo pomarańczowej dyni
wielki batat
cztery średnie marchewki
ok. 1,5 łyżeczki żółtej pasty curry
cynamon
imbir
curcuma
dwa-trzy ząbki czosnku
puszka mleka kokosowego
1,5 l. bulionu warzywnego
łyżka lub dwie oliwy
wszystkie jarzyny obrać ze skórki. pokroić. czosnek obrać. posiekać na niewielkie kawałki. na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić marchewkę i lekko podsmażyć. razem z pozostałymi warzywami włożyć do garnka i zalać bulionem. gotować do miękkości. zmiksować na bardzo gładką masę. dodać przyprawy. ewentualnie dosolić. wlać mleko kokosowe. dokładnie wymieszać. zagotować. podawać z natką świeżej kolendry i świeżo pokrojonym chili. można posypać czarnuszką lub prażonymi ziarnami dyni i słonecznika. albo grubo krojonymi orzechami nerkowca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz