Strony

środa, 26 listopada 2014

pomarańczowa alternatywa


mała ćwiartka bardzo pomarańczowej dyni
wielki batat
cztery średnie marchewki

ok. 1,5 łyżeczki żółtej pasty curry
cynamon
imbir
curcuma

dwa-trzy ząbki czosnku

puszka mleka kokosowego

1,5 l. bulionu warzywnego

łyżka lub dwie oliwy

wszystkie jarzyny obrać ze skórki. pokroić. czosnek obrać. posiekać na niewielkie kawałki. na patelni rozgrzać oliwę. wrzucić marchewkę i lekko podsmażyć. razem z pozostałymi warzywami włożyć do garnka i zalać bulionem. gotować do miękkości. zmiksować na bardzo gładką masę. dodać przyprawy. ewentualnie dosolić. wlać mleko kokosowe. dokładnie wymieszać. zagotować. podawać z natką świeżej kolendry i świeżo pokrojonym chili. można posypać czarnuszką lub prażonymi ziarnami dyni i słonecznika. albo grubo krojonymi orzechami nerkowca.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz