Strony

poniedziałek, 10 marca 2014

babeczki cytrynowe z niespodzianką


babeczki

pół kostki masła
12 dag cukru
4 żółtka
jajko
szczypta soli
cukier waniliowy
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag mąki

sok z całej cytryny
skórka z całej cytryny

masło utrzeć. dodać cukier i sól. cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i jajko. następnie skórkę i sok z cytryny. w końcu dodać mąkę i proszek. ucierać jeszcze chwilę, aby powstało jednolite, gładkie ciasto. za pomocą łyżki ciasto nakładać do papilotek. z podanej proporcji wychodzi 12 równych babeczek.

niespodzianka

ok. 10 dag kwaśnych, drobnych owoców - wiśnie, maliny, czarne i czerwone porzeczki. o tej porze roku mogą być mrożone. kopiatą łyżeczkę owoców kłaść na ciasto.

beza

cztery białka ubić na sztywną pianę i dodać 20 dag cukru. ubijać jeszcze około dwóch-trzech minut. pianę nakładać na wierzch babeczek łyżką lub za pomocą worka cukierniczego.

wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 190-180 stopni. piec ok 35 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz