pół kostki masła
12 dag cukru
4 żółtka
jajko
szczypta soli
cukier waniliowy
dwie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag mąki
sok z całej cytryny
skórka z całej cytryny
masło utrzeć. dodać cukier i sól. cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku i jajko. następnie skórkę i sok z cytryny. w końcu dodać mąkę i proszek. ucierać jeszcze chwilę, aby powstało jednolite, gładkie ciasto. za pomocą łyżki ciasto nakładać do papilotek. z podanej proporcji wychodzi 12 równych babeczek.
niespodzianka
ok. 10 dag kwaśnych, drobnych owoców - wiśnie, maliny, czarne i czerwone porzeczki. o tej porze roku mogą być mrożone. kopiatą łyżeczkę owoców kłaść na ciasto.
beza
wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 190-180 stopni. piec ok 35 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz