Strony

poniedziałek, 10 marca 2014

korzenna tarta tatin z gruszkami

owoce (proporcje na małą formę)

cztery duże gruszki
dwa jabłka - najlepiej złoty delicjusz
cztery łyżki cukru
sok z połowy cytryny
50 ml whisky
trzy goździki

jabłka i gruszki obrać ze skórki. pokroić na ćwiartki - ósemki. na patelni rozpuścić cukier z sokiem z cytryny. wrzucić owoce i goździki. przesmażyć aż lekko zmiękną. dodać alkohol. po ok. dwóch minutach owoce przełożyć na formę do tarty. odrzucić goździki. pozostały sos odparować, aż lekko zgęstnieje. polać nim owoce.

ciasto

pół kostki masła
15 ml mąki
2,5 ml cukru pudru
2,5 ml cukru
pół łyżeczki imbiru
pół łyżeczki cynamonu

ciasto zagnieść tak szybko jak się da. powinno być jednolite na tyle, aby dało się zeń uformować kulę. włożyć do lodówki na minimum pół godziny. następnie rozwałkować. nawinąć na wałek. rozwinąć na powierzchni owoców. brzeg ciasta zawinąć delikatnie do dołu, aby szczelnie przykryć owoce. włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. piec na złoty kolor - około trzydziestu minut. wyjąć z piekarnika. przestudzoną tartę przykryć talerzem większym niż forma i szybko odwrócić. 

podawać z sosem waniliowym albo lodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz