trzy łyżki cukru pudru
skórka z jednej cytryny
szczypta soli
trzy szklanki mąki
dwie łyżki mąki krupczatki
łyżka smalcu
3 żółtka
30-40 dag moreli
pięć białek
1,5 szklanki cukru
15 dag czerwonej porzeczki
wszystkie składniki zagnieść szybko na dość jednolite ciasto. włożyć do lodówki na około dwadzieścia minut. wyjąć. rozwałkować. nawinąć na wałek, przenieść na formę. wyłożyć formę dociskając ciasto palcami. nakłuć wielokrotnie widelcem. upiec na złoty kolor w temperaturze 200 stopni. na cieście ułożyć pokrojone w ćwiartki, pozbawione pestek morele.
białka ubić na sztywną pianę. ubiajać dalej stopniowo dosypując cukier, aż stanie się gęsta i lekko ciągnąca. dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. wyłożyć na wierzch moreli. piec około pięciu minut w temperaturze 180 stopni. następnie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. po piętnastu minutach zmniejszyć do 100 i piec jeszcze ok. 10 minut. wystudzić w uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz