miał być fioletowy.
i był fioletowy.
biszkopt (duża tortownica)
8 jajek
20 dag cukru pudru
4 dag cukru
16 dag mąki
żółtka oddzielić od białek. białka ubić na sztywną pianę. dodać zwykły
cukier. ubijać jeszcze ok. dwóch minut. żółtka utrzeć z cukrem pudrem na
gładką, puszystą masę. delikatnie połączyć z ubitą pianą. następnie
równie delikatnie z mąką. przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i
wysypanej mąką. wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180
stopni. piec na złoty kolor ok dwudziestu do dwudziestu pięciu minut -
sprawdzać patyczkiem. upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić tortownicę z niewielkiej wysokości na ziemię. pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
wystudzony biszkopt przekroić na trzy części.
krem jagodowy
400ml śmietany kremówki
dwie łyżki cukru-pudru
łyżka masła
łyżka cukru
dwie szklanki czarnych jagód
1/4 szklanki wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny -- do smaku
jagody zmiksować na gładką masę. dodać masło, cukier, i sok z cytryny. podgrzewać, mieszając do uzyskania jednolitej masy. wlać mąkę ziemniaczana rozrobioną w wodzie.
zamieszać dokładnie i podgrzewać aż zgęstnieje. przestudzić. ubić
śmietanę i delikatnie wymieszać z jagodową emulsją.
fioletowym kremem przekładać biszkoptowe blaty, które nasączyć wcześniej lemoniadą. na krem kłaść warstwę owoców -- jagód i nie tylko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz