Strony

poniedziałek, 1 listopada 2021

tort dla Heleny

 


miał być fioletowy. 

i był fioletowy.


biszkopt (duża tortownica)


8 jajek
20 dag cukru pudru
4 dag cukru
16 dag mąki

żółtka oddzielić od białek. białka ubić na sztywną pianę. dodać zwykły cukier. ubijać jeszcze ok. dwóch minut. żółtka utrzeć z cukrem pudrem na gładką, puszystą masę. delikatnie połączyć z ubitą pianą. następnie równie delikatnie z mąką. przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. piec na złoty kolor ok dwudziestu do dwudziestu pięciu minut - sprawdzać patyczkiem. upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i rzucić tortownicę z niewielkiej wysokości na ziemię. pozostawić do wystudzenia w piekarniku.
 
wystudzony biszkopt przekroić na trzy części.

krem jagodowy

400ml śmietany kremówki
dwie łyżki cukru-pudru
łyżka masła
łyżka cukru
dwie szklanki czarnych jagód
1/4 szklanki wody
łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny -- do smaku

jagody zmiksować na gładką masę. dodać masło, cukier, i sok z cytryny. podgrzewać, mieszając do uzyskania jednolitej masy. wlać mąkę ziemniaczana rozrobioną w wodzie. zamieszać dokładnie i podgrzewać aż zgęstnieje. przestudzić. ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z jagodową emulsją.



fioletowym kremem przekładać biszkoptowe blaty, które nasączyć wcześniej lemoniadą. na krem kłaść warstwę owoców -- jagód i nie tylko.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz