z lawendą. ale może być z malinami albo czarną porzeczką. albo z miętą (może być mięta czekoladowa). albo jak kto woli.
kruchy spód czekoladowy
10 dag masła
12 dag mąki
3 żółtka
dwie łyżki cukru pudru
trzy łyżki kakao
szczypta soli
ok. 75 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
składniki zagnieść na jednolite ciasto. schłodzić. rozwałkować. wyłożyć nim forme do tarty. nakłuć widelcem. piec w 180-200 stopniach 15-20 min.
połamaną czekoladę wyłożyć na gorący spód i poczekać, aż się rozpuści. rozsmarować równą warstwę czekolady na powierzchni upieczonego ciasta. wystudzić. schłodzić w lodówce.
ok. 75 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
składniki zagnieść na jednolite ciasto. schłodzić. rozwałkować. wyłożyć nim forme do tarty. nakłuć widelcem. piec w 180-200 stopniach 15-20 min.
połamaną czekoladę wyłożyć na gorący spód i poczekać, aż się rozpuści. rozsmarować równą warstwę czekolady na powierzchni upieczonego ciasta. wystudzić. schłodzić w lodówce.
krem czekoladowy
serek mascarpone
dwa żółtka
dwie płaskie łyżki cukru
100 g czekolady gorzkiej
75 ml słodkiej śmietanki 30%
łyżka miodu
czekoladę połamać na kawałki. włożyć do metalowego naczynia. zalać śmietanką i dodać miód. całość umieścić w łaźni wodnej i podgrzewać, aż wszystko się rozpuści i połączy. wystudzić od czasu do czasu mieszając.
w tym czasie zmiksować żółtka z cukrem. dodać maskarpone i wymieszać na gładką, jednorodną masę. schłodzić. następnie stopniowo dodawać dwie trzecie czekoladowej masy. krem czekoladowy wyłożyć na dobrze schłodzony spód. wstawić do lodówki. pozostała część masy czekoladowej podgrzać. kiedy stanie się płynna polać nią zimne ciasto.
posypać malinami albo lawendą, chili lub solą morską. albo innym dowolnie przez siebie wybranym tajnym składnikiem. podawać dobrze schłodzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz